Három szakember kapta meg Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat a PREGA Konferencián

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület 2021-ben hozta létre a Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat az agrárgazdaság digitalizációját oktatási, kutatási, innovációs, illetve közpolitikai területen végzett kiemelkedő munkájával támogató személyek elismerése céljából.

Az Egyesület tagjai és tagszervezetei számára fontos, hogy a digitalizáció elterjedésében kiemelkedő eredményt elérő személyek munkáját elismerjék, szerepüket megismerhesse a szakmai közösség, illetve a nyilvánosság. Ezért közösségi elismeréssel kívánjuk ösztönözni a célcsoportot a digitalizáció támogatására.

Az Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díj a PREGA Konferencia és Kiállítás, valamint a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület között együttműködési megállapodás alapján minden évben a rendezvény plenáris részének zárásaként kerül átadásra.

Pásztor László DSc, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének igazgatója

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat adományozott Pásztor Lászlónak, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet igazgatójának, valamint az Intézet részére a hazai talaj téradat infrastruktúra utóbbi évtizedben történt, digitális talajtérképezésen alapuló megújításért.

Pásztor László DSc által igazgatóként vezetett Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet évtizedek óta dolgozik a talajtakaróra vonatkozó korábbi felvételezések adatainak értékhozzáadott digitalizálásán, a felhasználói igényeket támogató térbeli talajinformációs rendszerek kidolgozásán. Ezen munkálatok közül kiemelkedik a teljes Kreybig archívum feldolgozása, és részleges reambulálása, illetve aktuálisan a nagyméretarányú talajtérképezések fennmaradt és elérhető adatainak utolsó órában történő megmentése. A digitalizált felvételi adatok képezik az Intézet által jelenleg végzett digitális talajtérképezési munkák talajtani pillérét.

A Talajtani Intézet nevéhez fűződik a hazai talaj téradat infrastruktúra utóbbi évtizedben történt, digitális talajtérképezésen alapuló megújítása, melynek termékei sokrétűen hasznosultak többek közt az agrárkörnyezeti programok, természeti hátrányokkal érintett területek, illetve jó termőhelyi adottságú szántóterületek lehatárolása, öntözésre alkalmas területek kijelölése, belvíz területi előfordulásának kockázati modellezése, erózió és defláció veszélyeztetettség térképezése során. Az elsődleges és másodlagos digitális talajtulajdonság térképek mindemellett egyedileg kialakított, felhasználóbarát webes környezetben bárki, így természetesen minden gazdálkodó számára ingyenesen hozzáférhetők.

Kovács Bálint Győző, az AGER-AGRI 2021 Kft. tulajdonosa

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat adományozott Kovács Bálint Győzőnek, a AGER-AGRI 2021 Kft. tulajdonosa részére az új technológiák kipróbálásában és bevezetésében, valamint a digitális technológiák bemutatásában végzett innovációs tevékenységéért.

Kovács Bálint Győző az AGER-AGRI 2021 Kft. tulajdonosaként a Zsámbéki medencében 600 hektár szántón gazdálkodik családjával, ahol többségében a főbb szántóföldi növényeket termesztik: őszi búza, kukorica és napraforgó. A precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket már a 2000-es évek elején felismerte. Gazdaságukba 2002-ben Európában elsőként került az a New Holland kombájn, mely hozamtérkép készítéséhez szükséges adatokat gyűjtötte. 2005-óta a New Holland erőgépek automata kormányzással vannak felszerelve. Elkötelezettségét az IKR Agrár Kft. majd az AGROTEC Magyarország Kft. iránt az is mutatja, hogy ő a New Holland első magyarországi nagykövete. Első körben csatlakozott a Digitális Agrárakadémia bemutató gazdaságai közé. A „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázat segítségével még közelebb került a precíziós mezőgazdasági termesztés hatékony működtetéséhez.

Hadászi László, KITE Zrt. innovációs főigazgatója

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díjat adományozott Hadászi Lászlónak a KITE Zrt. innovációs főigazgatójának, a KITE Zrt. teljes kutatási, fejlesztési, szaktanácsadási tevékenységének irányításáért, valamint a Precíziós Gazdálkodás Rendszer kidolgozásáért.

Hadászi László 2013 óta vezeti a Nádudvar központú KITE Zrt. precíziós gazdálkodással kapcsolatos innovációs munkáját, amelynek eredménye a precíziós gazdálkodás alapjainak bevezetése Magyarországon, a hazai sávos talajművelési technológia kidolgozása, bevezetése, a KITE Zrt. növényvédelmi előrejelzési tanácsadásának kialakítása, a korszerű repcetermesztés technológiája, a herbicid toleráns napraforgó technológia kidolgozása és a hozzá tartozó szaktanácsadás. Kiemelt feladata 2019 óta a cég teljes kutatási, fejlesztési és szaktanácsadási tevékenységének irányítása, a Precíziós Gazdálkodás Rendszer (www.pgr.hu) kidolgozása, szaktanácsolása, digitalizált környezetben történő elérésének kifejlesztése.

Az Agrárgazdaság Digitalizációjáért Díj előző évi díjazottjai

A 2021. évi díjazottak

Jakab István, MAGOSZ elnöke, Magyar Országgyűlés alelnöke

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részére a magyar agrárgazdaság digitalizációjának fejlesztésében, és Magyarország Digitális Agrárstratégiájának kidolgozásában végzett munkájának elismeréseként adtuk át az elismerést.

dr. Gál András Levente, Digitális Jólét Program szakmai vezetője

Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője részére a magyar agrárgazdaság digitalizációjának fejlesztésében, és Magyarország Digitális Agrárstratégiájának kidolgozásában végzett munkájának elismeréseként adtuk át a díjat.

Farkas László, a zimányi Farkas Kft. tulajdonosa

Farkas László részére a gazdaságában a digitális megoldások élenjáró alkalmazása, valamint annak széles körben történő elkötelezett megismertetése terén végzett munkájának elismeréseként adtuk át a díjat.

A 2022. évi díjazottak

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára részére a magyar agrárgazdaság digitalizációjának fejlesztésében, és Magyarország Digitális Agrárstratégiájának kidolgozásában végzett munkájának elismeréseként részesült kitüntetésben.

Börcsök András, a bugaci Aranykalász Zrt. vezérigazgatója

Börcsök András, a bugaci Aranykalász Zrt. vezérigazgatója részére a precíziós technológia és az adat alapú mezőgazdaság elterjesztése terén végezett tevékenysége elismeréseként.

Szabadhegy Kristóf, agrárvállalkozó, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. igazgatóságának elnöke, a KEVE Zrt. vezérigazgatója

Szabadhegy Kristóf, agrárvállalkozó, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. igazgatóságának elnöke, a KEVE Zrt. vezérigazgatója részére a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. digitális mintagazdasággá való fejlesztése terén végzett munkájának elismeréseként.

2023. évi díjazottak

Balogh Sándor, a Balogh Farm Tépe Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

Balogh Sándor a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció elkötelezett híve. A Hajdú-Bihar vármegyei, tépei Balogh család 1973-ban kezdte a gazdálkodást baromfikeltetéssel. Jelenleg mintegy 800 hektár területen folytat intenzív növénytermesztést és adat alapú gazdálkodást.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke

Becze István a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökeként kiemelt prioritásként kezeli a digitális megoldások alkalmazását a termelésben, a feldolgozásban és a termékpályákon. Az Egyesület fő tevékenységi céljai között szerepel a vidéki emberek gazdasági fejlődésének elősegítése, a helyi adottságok kihasználása, egyesületi és szövetkezeti tejbegyűjtő központok létesítése, továbbá kis tejfeldolgozó műhelyek létrehozása.

Dr. Mikus Gábor, a Lechner Tudásközpont, Térbeli Szolgáltatások Igazgatóság, Távérzékelési Főosztályának főosztályvezetője

Dr. Mikus Gábor a FÖMI, később a Lechner Tudásközpont munkatársaként évtizedek óta részt vesz a távérzékelési adatok, a műholdfelvételek, az ortofotók, a drónfelvételek felhasználási és értékelési rendszereinek fejlesztésében, kiemelten a Földmegfigyelési Operatív Központ létrehozásában. A Földmegfigyelési Operatív Központ által kezelt űrfelvételek a www.e-fold.gov.hu oldalon nyílt adatként érhetők el.